Unesco wereld erfgoed in de Morvan (en een beetje erbuiten 😉)

De meeste mensen denken bij de Morvan aan bossen en meren. Als ze de Morvan al kennen overigens. Dat maakt dat de Morvan nog steeds heerlijk rustig is, ook in de zomer. Wat veel mensen niet weten is dat de Morvan en de directe omgeving daarbuiten ook drie schitterende plekken kent die bekroond zijn met de titel van UNESCO Werelderfgoed. Een kleine introductie..

Vézelay en de basiliek

Als je aan komt rijden zie deze prachtige Basiliek Sainte-Marie-Madeleine al van verre boven op de heuvel van Vezeley liggen. Midden tussen de druivenvelden van de Chardonnay die in de omgeving gemaakt wordt. 
Tip: in het nabij gelegen dorpje Tharoiseau ligt het wijndomein La Croix Montjoie. Niet alleen hebben ze daar heerlijke chardonnay- en irancy-wijnen te koop, maar vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over Vezelay. In de zomermaanden is er iedere avond een wijnbar geopend tussen 18 uur en zonsondergang. Een mooiere locatie om een wijntje te drinken is er bijna niet. Vergeet niet te reserveren..

Fontenay en de abdij

De abdij van Fontenay staat sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is absoluut het bezoeken waard. De abdij heeft prachtige tuinen die je bij binnenkomst verwelkomen met enorme eeuwenoude bomen die behoorlijk indrukwekkend zijn. Alle gebouwen op het terrein zijn bijzonder mooi gerestaureerd. De smederij met het nog werkende rad, maar het is de abdijkerk waarvoor je hier echt komt! Prachtig van soberheid en op de zonnige dag dat wij er waren, schitterde de zon oogverblindend door de ramen, met een prachtig effect binnen als gevolg.

Tip: combineer het een bezoek aan het middeleeuwse stadje Semur en Auxois. Je kunt er heerlijk lunchen bij een van de vele restaurantjes of ga gewoon lekker dwalen door de straatjes langs alle mooie poorten, muren, torens en bruggetjes.

The climats, terroirs of Burgundy

Het kan ook niet anders dat de beste van van de wereld 😉 UNESCO werelderfgoed is. 
In Chablis (en ook in Beaune) is een leuk en modern museum neergezet dat je alles vertelt over het ontstaan van de regio, waarom de regio zo geschikt is voor het maken voor wijn, maar ook hoe men omgaat met de veranderingen van het klimaat. 

Uiteraard krijg je een glaasje wijn toe, maar het is natuurlijk leuker om daarna nog bij een van de vele wijnhuizen  of wijnbars te genieten van al het lekkers dat deze regio produceert. In Chablis kun je ook voortreffelijk eten, bijvoorbeeld bij Au Fil du Zinc.

Wil je deze wonderschone plekken bezoeken? La petite maison ligt in het noorden van de Morvan op nog geen 700 km rijden. Vezelay ligt op 35 minuten rijden en Chablis en Fontenay op 50 minuten rijden. Het heeft een heerlijk rustig 2-persoonsvakantiehuisje aan de rand van een dorpje en midden in de natuur. En hopelijk over niet al te lange tijd ook een minicamping waar je terecht kunt met de tent.

À bientôt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *