zien en doen

steden

Als je zin hebt in een dagje cultuur, terrasjes, lekker eten en winkelen dan zijn er leuke, mooie steden en stadjes in de omgeving. Auxerre, Autun en Dijon, allen op ongeveer 1 uur rijden, zijn wat groter en bieden leuke musea, prachtige kerken, fijne terrassen en goede restaurants. Avallon, Saulieu, Vezelay en Semur-en-Auxois zijn iets kleiner en liggen allen op maximaal 20-30 minuten rijden. Semur is een prachtig middeleeuws stadje dat helemaal ommuurd is en Vezelay is echt het bezoeken waard vanwege de prachtige basiliek (Unesco Wereld Erfgoed) die hier staat. Ook het bezoeken waard is de adbij van Fontenay op zo’n uur rijden van ons huis (goed te combineren met een bezoek aan Semur).

kastelen

Je bent in Frankrijk en ook in de Morvan zijn genoeg kastelen om te bezoeken. Bezoek het Chateau de Bazoches waar Vauban, de man waar ons dorp naar is vernoemd, heeft gewoond en gewerkt, of Chateau de Chastellux. Chateau de Epoisses heeft een mooi terrein om te bezoeken, maar de rondleiding vonden wij niet echt de moeite waard, bezoek je het dorpje toch? Vergeet dan vooral niet langs fromagerie Berthaut te gaan, daar komt de beroemde Epoisses (kaas) namelijk vandaan.

Vezelay
Vezelay
Auxerre
Auxerre
Avallon
Avallon
Chateau de Bazoches
Chateau de Bazoches
Chateau de Chastellux
Chateau de Chastellux
Chateaux d’Epoisses
Chateaux d’Epoisses
Croix Montjoix
Croix Montjoix
Fontenay
Fontenay
Lac Saint Agnan
Lac Saint Agnan
Rocher de la Perouse
Rocher de la Perouse
Saut de Gouloux
Saut de Gouloux
Semur en Auxois
Semur en Auxois

markten

Wie Frankrijk zegt, zegt markten. Dat geldt natuurlijk ook voor de Morvan! Op zondag is er een kleine markt met lokale producenten uit de buurt in Quarre-les-Tombes. Verder is er op zaterdag een grote markt in Avallon. Een (vrij) compleet overzicht van alle markten hebben we opgenomen in de informatiemap die je bij boeking van ons ontvangt. Houd er rekening mee dat de meeste markten alleen in de ochtend zijn, dus meestal tot 12.00 uur. Vroeg je bed uit dus!

wandelen

Morvan is super groen en dus ook super geschikt voor een heerlijke wandeling. Je kunt vanaf ons huis al fijne wandelingen maken door de omgeving. Maar als je de auto pakt, ligt er een hele wandelwereld aan je voeten. In ieder dorp staat eigenlijk wel een informatiebord met wandelingen en de routes zijn eigenlijk altijd wel goed aangegeven. We hebben in het huisje wat boekjes/kaartjes met routes beschikbaar. Kort en lang, voor ieder wat wils dus. Neem zeker in het laagseizoen wel een knapzak mee met proviand, want de eetgelegenheden zijn onderweg spaarzaam.

moutainbiken

Morvan is super groen en dus ook super geschikt om te mountainbiken. Je kunt vanaf ons huis al routes maken door de omgeving. Maar als je de auto pakt, kun je vanaf veel plekken (Saint Brisson bijvoorbeeld) diverse routes volgen. In Saint Brisson is ook de mogelijkheid om fietsen te huren (location vtt). Neem zeker in het laagseizoen wel een knapzak mee met proviand, want de eetgelegenheden zijn onderweg spaarzaam.

zwemmen

De Morvan is rijk aan meren, maar je kunt niet overal zwemmen omdat het stuwmeren zijn. Meest dichtbijzijnde zwemmeer is Lac de Saint Agnan, op 10-15 minuten rijden. Het water is vrij helder, het is wel handig om waterschoentjes mee te nemen. Voor (kleine) kinderen is het Lac de Settons, op 50 minuten rijden, echt ideaal. Er zijn wat bredere strandjes en het meer loopt geleidelijk af. Ook is er een soort beachbar en aquapark. Voor Morvan-begrippen vrij toeristisch, maar niet te vergelijken met de Franse zuidkust :-). Andere optie is Lac de Chaumeçon of een riviertje (de Serein) bij Angely. Alle meren kun je goed kanovaren, bij Lac de Settons kun je ze huren, bij Lac Saint-Agnan zijn hier geen mogelijkheden voor. Bij de laatste twee zijn wij nog niet geweest. In Epoisses is er een openlucht zwembad dat open is in juli en augustus en Avallon heeft een in 2020 gerenoveerd overdekt zwembad dat het gehele jaar open is. Overzicht van alle zwemlocaties in de Yonne vind je hier.

overige activiteiten

Naast bovengenoemde activiteiten kun je nog paardrijden, kanovaren, raften, klimmen, etc: het kan allemaal in de buurt. In de informatiemap, die je bij je boeking ontvangt, hebben we veel informatie verzameld. Maar als je op zoekt bent naar een actieve vakantie, dan ben je zeker aan het goede adres! Ben je een kind op vakantie? In de buurt is een mooie dierentuin mét zwembaden waar we veel enthousiaste verhalen over horen, een klimbos en een Ecomuseum gericht op de middeleeuwen (geschikt vanaf bovenbouw basisschool). Niemand hoeft zich dus te vervelen!

wijnboeren

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf ons huis begint de wijnstreek rondom Avallon en Vezelay. Daar kun je genieten van heerlijke witte en rode wijnen. Op een uurtje rijden kun je in de buurt Tonnerre of Auxerre (Irancy, Vermenton) ook lekkere wijnen scoren! Leuk om te proeven en te kopen. De prijzen in deze regio’s zitten ongeveer tussen de 10 tot 20 euro per fles. Het is hier minder toeristisch dan bij Beaune of Chalon-sur-Saone in de buurt, de proeverijen zijn daarom vaak gratis, maar men verwacht wel dat je ook weg gaat met een paar flessen. In het huis liggen kaartjes van verschillende wijnboeren waar wij zelf al onze wijnkelder mee hebben gevuld.

restaurants

In ons dorp Saint-Léger-Vauban ligt een kroeg annex winkeltje annex restaurant dat in het hoogseizoen bijna elke dag open is voor lunch en diner. Het is klein, dus reserveren is aan te bevelen. In de omgeving zijn verschillende restaurants, we hebben kaartjes liggen van de restaurants waar we zelf zijn geweest. Ook in de informatiemap hebben we wat tips verzameld.

linkjes

Natuurlijk is er volop informatie over de Morvan te vinden op het internet. Maar we maken je het makkelijk, we hebben alvast een kleine selectie gemaakt wat misschien interessant voor je kan zijn.