Fontenay: langdurige wens

Ik wilde er al jaren heen: de adbij van Fontenay! Mijn ouders hebben al ruim 25 jaar een huis in Frankrijk, ook in de Bourgogne, maar een bezoek aan Fontenay was er nog nooit van gekomen. Dat was vanuit hun huis toch al gauw 2 uur rijden. Vanaf ons huis een uurtje en dus goed te doen! Toen vrienden ons kwamen bezoeken in september was het een mooie gelegenheid om te gaan. En het stond niet voor niets op mijn verlanglijstje. Wat is het prachtig mooi daar en door corona was het ook super rustig: heeft dat nare virus toch nog een voordeel..

De abdij heeft practhige tuinen die je bij binnenkomst verwelkomen met enorme eeuwenoude bomen die behoorlijk indrukwekkend zijn. Alle gebouwen op het terrein zijn bijzonder mooi gerestaureerd. De smederij met het nog werkende rad, maar het is de abdijkerk waarvoor je hier echt komt! Prachtig van soberheid en op de zonnige dag dat wij er waren, schitterde de zon oogverblindend door de ramen, met een prachtig effect binnen als gevolg.

De abdij van Fontenay staat sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst (net als de basiliek van Vezelay) en is absoluut het bezoeken waard. Wij hebben het gecombineerd met een bezoek aan Montbard (vonden wij minder de moeite waard). Mijn tip zou zijn: ga eerst lekker lunchen in het nabijgelegen stadje Semur-en-Auxois en bezoek vervolgens in de middag de abdij van Fontenay. Dan heb je lekker de tijd voor je bezoek.

Website (ook in Engels beschikbaar): https://www.abbayedefontenay.com/en/
Bij de abdij is ook informatie in het Nederlands beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *